Ako by sa mala pripravovať ryža, aby chutila čo najlepšie

Sto ľudí, sto chutí. To platí či už pri jedle, ale aj pri množstve iných oblastiach života. No my sa dnes budeme baviť práve o jedle a o tom, ako čo najlepšie pripraviť ryžu. Každý z nás pripravuje ryžu inak, no ako by sa mala pripravovať správne a tak, aby chutila čo najlepšie?

Ako by sa mala pripravovať ryža, aby chutila čo najlepšie
Ako by sa mala pripravovať ryža, aby chutila čo najlepšie (Foto: pixabay.com)

Ryža je jedna z najobľúbenejších druhov prílohy, či už pre obyčajných ľudí, športovcov aj pre tých, ktorí si na stravu naozaj potrpia. Je to zároveň aj jedna z najjednoduchších potravín na varenie, no stále je tam čo pokaziť a zlepšiť. Ktorých krokov by ste sa mali držať pri varení ryže?

Príprava pred varením

Pred tým, než začnete ryžu tepelne upravovať je potrebné, aby ste odmerali potrebné množstvo, poriadne ju prepláchli a skontrolovali, či tam nie je to, čo tam nemá byť. Ryža sa pred varením väčšinou nenamáča, jedinou výnimkou je ryža Basmati. Ak máte ale staršiu ryžu, je lepšie ju 30 minút pred varením namočiť.

Varenie ryže

Základným pravidlom pri varení ryže je, že na šálku ryže sú dve šálky vody. Čiže vody je vždy dvojnásobné množstvo. Pri varení vsypte spolu s ryžou do hrnca aj štipku soli, ryžu priveďte do varu a potom znížte na najnižší plameň. Pred varom do nej pre chuť môžete pridať celé korenie, bujón alebo kurkumu. Je dôležité ju dusiť na nízkej teplote, pretože pri vysokej teplote môže jednoducho prihorieť. Varenie trvá približne 5 až 10 minút. A máte hotovo!